tiistai 15. marraskuuta 2016

Ookko voittanu lotossa?? = Miten säästää seikkailuihin?

Oon saanut tutuilta ja tuntemattomilta kaikennäkösiä hassuja kysymyksiä liittyen mun talouteen ja sen loputtomalta tuntuvaan ehtymättömyyteen. Työskentelen lähihoitajana ja viime kesäkuusta tehnyt niitäkin hommia korkeintaan neljänä päivänä viikossa. Niin joistakin ehkä tuntuu hassulta, että silti voi elää rikkaasti.

Joten ihan sikahyviä uutisia! Jos mä pystyn säästämään seikkailuihin ja millon mihinkin, niin melkein kuka tahansa pystyy. Ei matkustamiseen tarvitse hyväpalkkaista työtä (joskin töitä yleensä tarvitsee), lottovoittoa eikä ottaa ees pikavippejä, jos on valmis vähän priorisoimaan ja tinkimään jostain. Niin ja vähän jotakin töitä tekemään tosiaan.
Näin sen teet, step by step!

1. Priorisoi: 

Varmista ensin, että reissaaminen (tai mikä tahansa säästöjen kohde) on se mitä haluat. Onko jotain muuta mitä haluat sen rinnalla? Jos pankkitili ei ole pohjaton, niin pitää valita. Itse olen luopunut tai huimasti vähentänyt seuraavista: ryypiskely ynnä muu riekkuminen, satunnainen tupakointi, kosmetiikka, hiusten värjäys, kampaamot (ruman otsatukankin uhalla), uusien vaatteiden ostelu, kotikrääsän ostelu, kesällä vaihdoin matkakortin pyöräilyyn jne. Sitten on ollut muutama asia, mistä voisin vielä säästää, mutta en missään nimessä suostu: hyvä ruoka ja harrastukset. Harrastukset on se asia, millä saan tuntumaan arkielämänkin yhdeltä seikkailulta. Ja ruoasta tykkään muuten vaan.


2. Päätä

No mitäpä tästä sen enempää. Halu johtaa päätökseen, joka on itelle aina se vaikein osuus. Haaveilu on kivaa ja on kivaa miettiä, et sit ku saan opiskelupaikan ja sit ku saan töitä tai jos lähtisin ja Kuuba olis kiva... Mutta konditionaalien muuttaminen päätökseksi se vasta johtaa toimintaan! ELi oot vaan sillai että "mä lähden tossa Kuubaan". Ihan sama vaikka tilillä on miinus miljoona euroa ja poikaystävä sanoo että typerä idea. Päätöksen jälkeen asiat alkaa rullaamaan. Ja roposet kilisemään tilin pohjalle.


3. Varmista, että on varaa aloittaa säästäminen

Kurjin vaihe. Eli jos sulla on jotain velkoja tai luottokortti miinuksella tai osamaksuja, niin ite maksaisin ne kaikki ensin poies. Mikään ei latista tunnelmaa niin kuin juoda palmupuun alla pina coladaa ja saada äitiltä viesti, että "Laura, sulle tuli jotain laskuja". Been there. Kuukausien reissuissa ei seuraavista tuloista ole tietoa ja jotkut osamaksut ynnä muut syö reissun päällä matkabudjettia vähän ikävästi. 

4. SÄÄSTÄ

Sitte tässähän on miljoonia eri strategioita! Itse olen todennut muutamia aika hyviä keinoja. Ensin ihmettele, että mihin helvettiin mun rahat katoaa joka kuukausi, vaik en ees osta mitään. Sit listaa tulot ja menot kuukaudelta ja huomaa, et ainii ostin sen kameran kolme kuukautta sitten ja maksan vieläkin sitä. Ja oho, meni kuukauden aikana 60 e kahvitteluun jne. Siitä näkee mihin rahat menee ja mistä voi karsia. 
Sitten inspiroidu ja motivoidu; liimaa reissukuvia seinille, tee unelmakarttoja, lue reissukirjoja. Pidä säästöjen kohde kokoajan jotenkin esillä arjessa. Fokus pysyy nääs. 
Marssi sitten pankkiin tai pidä puhelinneuvottelu. Ne on ammattilaisia säästämisessä. Ite avasin asp-tilin, koska sieltä ei saa otettua välillä muutamaa kymppiä, vaan se on vähän poissa silmistä, poissa mielestä. Sinne kuukausittain x-summa rahaa suoravelotuksena ja kaikki mahollinen ylimääräinen;  veronpalautukset, lomarahat, lomakorvaukset, syntymäpäivälahjoitukset, tulospalkkiot..
Omaisuuden myyminen on myös puhdistavaa ja tuottavaa hommaa. Ja interwebbi on myös pullollaan kaikkia tosi hyviä säästövinkkejä! Itsellä toimii parhaiten sellainen johdonmukainen, suunniteltu säästäminen. Ja kolikkokipot! Niihin voi kertyä satasia vuodessa! Kuinka hienoa!


5. Pist' haisemaan

Koska raha on tehty kiertoon, niin heti kun on fyffee tarpeeksi niin tee joku konkreettinen liike kohti reissua. Osta lento, tai rinkka tai edes sombrero. Se konkretisoi päätöksen, antaa sille maallisen muodon. Sit ei voi enää olla lähtemättä. Kun on jo sombrerokin ja kaikkee. 


6. Nosta kytkintä

Kuvat
https://au.pinterest.com/pin/14496030025001207/
http://www.designbyhumans.com/shop/sticker/adventure-awaits/126164/


Kaikkihan me tiedetään, ettei rahalla onnea saa, mut jos rahaa on ja se pitää johonkin käyttää niin...


Hyviä sniiduiluja toivottaa
Lahden LauraEi kommentteja:

Lähetä kommentti