perjantai 15. marraskuuta 2013

Baikal, Listvyanka

Yksi asia minkä halusin Siperiassa nähdä, oli ehdottomasti Baikaljärvi. En ollut buukannut mitään retkiä etukäteen vaan suunnitelma oli mennä Irkutskiin ja siellä sitten suunnitella reissua Baikalille. Hostellin omistaja  neuvoi mua ottamaan minibussin Listvyankaan (yksi Baikaljärven rantakaupungeista).

Tänään heräsin aikaisin ja lähdin aamupalan jälkeen etsimään bussiasemaa. Löytyikin jotain epämääräisiä busseja kadun kupeesta, johon hostellin nainen mut neuvoi. Heti tuli mies nro 1 kyselemään, minne mulla on matka. Tai niin oletan sen kysyneen, enhän ymmärrä venäjää. Kerroin määränpään ja mies viittoi mut tyhjään minibussiin ja lähti matkoihinsa. Kohta mies nro 2 tulee ja viittoo mut seuraavaan minibussiin, tyhjä tämäkin. Sitten tulee mies nro 3 ajamaan tätä minibussia ja päädytään johonkin parkkipaikalle. Sitten tää mies nro 3 vie mut kolmanteen minibussiin, joka on täynnä paikallisia. Sitten mies nro 4 tulee ajamaan tätä minibussi nro 3:a! Kätevää!!

Irkutskista Lisvyankaan on n. 60 km ja matka taittui n. tunnissa. Listvyankassa kävelin, otin kuvia, söin järven omaa Omul-kalaa ja nautin hiljaisuudesta. Sielläkään ei ole siis nyt mikään sesonkiaika. Iltapäivällä löysin minibussin samasta paikasta, mihin edellinen oli mut jättänyt.

Voin kertoa vähän nippelitietoa vielä:
- Baikal on maaailman syvin järvi, syvimmillään1637 m. Siis miettikää nyt.
-Vesi on melkein kaikkialla Baikalissa juomakelpoista.
-Niin, ja on tilavuudeltaankin maailman isoin järvi, yli 20 000 km3!
-Sillä on ihan omaa eläimistöä, wikipediassa puhutaan sanoilla "kotoperäistä eläimistöä".
-Järvellä on saaria ja tuolla voi harrastaa vaikka mitä aktiviteetteja.
-Ja tosiaan se Omul-kalakin on ihan kotoperäinen, ei siis mistään muualta saa Omulia


Minibus nro 1

Listvyanka


Löysin tollasen mongolialaisen turistin


Kisulinkin löysin!

Omul

Ruuan jälkeen olen yleensä vähintäänkin näin tyytyväinen
Huomenna varhain aamulla lähtee juna kohti Mongoliaa. Nyt matka kestää onneksi vain 31 h, tai näin muistan jostain lukeneeni. Kirjotinkohan jo tästä, ei voi muistaa. Enivei, palaillaan Mongolian puolelta!

-Laura

2 kommenttia: